Helpt je werkdruk verminderen met slimme tools voor personeelsgesprekken en zakelijk mindmappen

In 5 stappen naar meer humor – een AFAS conferentie waar ik bij was

AFAS16-04-21.pup.afasbos 081-2-2-2

Zien jullie waar de meeste duimpjes naar wijzen?

Op 21 april vond de Beter Ondernemen Show plaats. Verschillende sprekers betraden het podium om te vertellen over humor op de werkvloer. We vroegen de sprekers en onze eigen Bas van der Veldt welke tips ze ondernemers geven die humor als instrument tot succes willen inzetten.

1. Don’t take yourself so bloody serious

Begin bij jezelf en alles om je heen. Reis af en toe eens naar Mars en bekijk jezelf van een afstandje. Ziet er soms best grappig uit, niet?

2. Vraag je altijd af: kan het ook leuker?

Dat jaarverslag, die vergadering, de inrichting van het pand: kan het leuker? En als je een goede toko runt en voor het eerst aan de slag gaat met humor: begin bij het meest serieuze. Neem je contracten onder handen. Pas daar eens een kwinkslag toe.

3. Wat schuurt, is belangrijk

Wil je erachter komen wat je echt serieus moet nemen? Maak dan overal een grap over. Zodra het gaat wringen, weet je dat het belangrijk genoeg is om serieus te nemen.

4. Los problemen op met humor

Bij organisaties waar wat aan de hand is, is humor een goede tool. Durf ruimte voor humor te creëren en doe dat ook bij zaken die misgaan. Negatieve dingen kun je namelijk best positief en op een leuke manier brengen. Pak het wel grondig aan en bespreek hoe je het in de organisatie gaat borgen. Wat kan wel en wat kan niet? Neem daar echt de tijd voor; bijvoorbeeld middels een heisessie.

5. Wees authentiek

Als je op een leuke manier de markt wilt benaderen, gebruik daar dan je eigen mensen voor; geen modellen. Ook intern geldt: wees authentiek. Stel jezelf als voorbeeld op richting de mensen die je mee wilt trekken. Doe er alles aan om een dusdanig leuke sfeer te laten ontstaan, dat je medewerkers die polonaise nooit meer willen verlaten.

Kijk hier voor meer informatie over de Beter Ondernemen Show op 21 april 2016 

Hoe MindManager faalangst helpt voorkomen…..?

Ik kreeg vandaag een tweet binnen dat er iets bijzonders wordt gedaan met MindManager.

Nieuwsgierig als altijd klik ik even door en kom op een artikel over faalangst en inderdaad…. er is iemand die zichzelf het BEROEP van MINDMANAGER heeft aangemeten.

http://www.tym.nl/mindmanager-george-fransen-voorkom-faalangst-sportvereniging/

Uiteraard heb ik geen flauw idee welke -minds- deze man allemaal kan managen.
Hoe interessant ook, het heeft natuurlijk niks met onze manier van digitaal business- en mindmappen van doen.

Ik kom dat meeliften op de naamsbekendheid van anderen wel vaker tegen.

Zo blijkt Marianne Thieme, van de Partij voor de Dieren, een hechte relatie te hebben met -notabene- een slager. Dat vond ik toch wel bijzonder.

Na wat googelen blijkt het een “vegetarische slager” te zijn.
Dat is dus ook weer net zo iemand die gratis meelift op de kwaliteiten en zorgvuldige manier van werken en met klanten omgaan van een totaal andere beroepsgroep.

Weet je ook voorbeelden? Laat het weten. Ik ben benieuwd.

 

5 manieren om het beter te doen met Flowcharts

Flowchart-Pic-4-960x316

 

Weet je nog dat we vroeger altijd zagen dat een demonstratie beter overtuigt dan een verhaal? Flowcharts laten je in één oogopslag zien hoe een proces verloopt, snel en eenvoudig.  Flowcharts zijn een heel handige manier om processen te documenteren. Ze helpen ook om iedereen dezelfde stappen te laten nemen om bij het bedoelde resultaat te komen.  Flowcharts, lijken immers op (land-)kaarten; ze laten je zien hoe je van punt A naar punt B komt. In MindManager 2016 voor Windows, is het heel eenvoudig om flowcharts en andere stap voor stap diagrammen te maken.

1. Train je personeel

Gebruik flowcharts om er zeker van te zijn dat iederen in je team altijd dezelfde best-practices volgt. Plus, één enkele flowchart vervangt vaak heel veel pagina’s tekst.

2. Customer support

Flowcharts helpen je bij het verhogen van de klant-tevredenheid voor je product of dienst.  Je klanten kunnen net als je support team flowcharts gebruiken om oorzaken van problemen te vinden en ze weg te nemen. Je neemt de mensen als het ware mee door een beslisboom om bij de oplossing te komen.

3. Applicatie ontwikkeling en computer programmering

Je kunt complexe workflows met flowcharts modelleren. Ontwerp je plan met een flowchart en bouw het de eerste ker direct zoals bedoeld is. Flowcharts zijn lang niet zo duur als webontwikkelaars en software engineers.

4. Voorkom problemen

Flowcharts helpen je om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen. Veel (ISO-) certificaten ereisen da je je processen en systemen helder in beeld hebt gebracht. Als je ooit een audit hebt laten doen, dan kunnen de flowcharts die laten zien hoe alles in jouw organisatie verloopt je veel tijd en moeite besparen.

5. Verbeter je werkprocessen

Gebruik een simpele flowchart om een bedrijfsprocess met je team te bespreken. Je visualiseert je huidige processen en zo vind je snel en eenvoudig verbetermogelijkheden.

Wil je meer weten hoe je dat met MindManager 2016 voor Windows kunt doen, neem dan contact met ons op.

Handig: de MindManager Reader™ om bedrijfsbreed je mindmaps en diagrammen te delen.

MindManager Enterprise klanten hebben een extra voordeel. Zij krijgen immers ook nog de gratis, downloadable MindManager Reader. Daarmee kun je maps en diagrammen bekijken, zelfs zonder MindManager. Met de interactieve MindManager reader, kunnen MindManager .mmap files die worden gedeeld, door alle Windows gebruikers binnen de organisatie worden bekeken en doorlopen.
MME_Image 1

 Door map topics te openen en te sluiten zijn verschillende detailnivaus te zien, zodat de gebruiker het overzicht houdt en tegelijk details in de gaten kan houden.
 Index en zoekfuncties zorgen voor handiger navigeren door grotere maps en diagrammen
 Filter functies maken verschillende perspectieven mogelijk, waardoor je direct kunt focussen op specifieke aandachtspunten en taken etc.
 Images, tasks, tags en labels zijn zichtbaar voor Reader gebruikers
 Links, attachments en linked maps en diagrammen zijn acitef en te openen
 Als optie kun je ook de hierarchical outline view gebruiken
 Tasks, dependencies en milestones kun je ook in Gantt view tonen
 Maps kun je ook presenteren in walk-through mode
 Print je maps en andere diagrammen met de Reader
 MindManager Online Helpkun je ook gebruiken vanuit  de MindManager Reader View

MindManager Reader is gratis beschikbaar voor alle MindManager Enterprise klanten als onderdeel van het MSA abonnement (Mindjet Software Assurance and Support). Klanten die tien of meer licenties aanschaffen krijgen deze en nog veel meer voordelen inclusief.

MindManager Enterprise met ZAPIER integratie naar ruim 500 webapplicaties

Heb je ooit een briljant idee gehad en wilde je dat duidelijk in beeld brengen? “Als je van A naar B wilt, met een heleboel stappen daartussen, Hoe kom je daar?”

Als je dit soort ideeën vertelt, dan duurt vaak een tijdje voordat je teamgenoten volledig begrijpen wat je bedoelt. En dat maakt samenwerken niet eenvoudig.

Je kunt dan natuurlijk een whiteboard gebruiken, maar hoe bewaar je dat voor later? Of hoe neem je dat mee naar een andere plek? Met MindManager Enterprise kun je niet alleen je ideeën aan anderen presenteren, maar er ook notities, bestanden en andere relevante informatie aan toevoegen. Dat maakt samenwerken een stuk eenvoudiger.

Maar hoe je alle die goeie ideeën kunt uitwerken en opvolgen is pas een èchte uitdaging. Met hulp van ZAPIER kun je deze ideeën nu ook benutten in honderden andere app’s die je dagelijks gebruikt. Denk aan taak afhandeling, notities maken, bestandsopslag in de Cloud. Gebruik voortaan al je MindManager informatie ook in al die andere apps.

Ontdek maar eens hoe MindManager Enterprise’s nieuwe Zapier integratie werkt. MMZAPS

Fantastisch toch?

Mindjet MindManager Enterprise heeft weer nieuwe integratiemogelijkheden

Vanaf vandaag is de laatste versie van MindManager Enterprise (v2016.1) beschikbaar, met nog betere integratie met Microsoft SharePoint en de introductie van fantastische mogelijkheden om MindManager te laten samenwerken met meer dan 500 veelgebruikte cloud-based app’s voor task management, agile software development, communicatie en business productiviteit.
zapierMM
MindManager en MindManager Enterprise staan al jaren bekend om hun sterke integratie met de toepassingen die hun gebruikers dagelijks benutten. Dat zijn business productivity tools,zoals Microsoft Word, PowerPoint and Outlook, maar ook Microsoft Project en SharePoint voor project management. Deze mogelijkheden om MindManager Enterprise samen met bestaande systemen te benutten is vooral belangrijk omdat MindManager meestal wordt gebruikt in kritische bedrijfsprocessen zoals projectplanning en -management, processanalyse, strategische planning en kennismanagement.

In deze nieuwe release wordt de task en resource synchronisatie tussen MindManager Enterprise en Microsoft SharePoint nog verder uitgebreid. Daardoor wordt de project management efficiency nog beter.
De gebruikers winnen nogal wat tijd dankzij deze mogelijkheden. Vanaf nu kun je resources die al in SharePoint bekend zijn, vanuit MindManager Enterprise selecteren, en de resource informatie wordt gesynchroniseerd, net als andere taakinformatie (omschrijving, leverdata).

Maar…. deze nieuwe release laat MindManager Enterprise Windows software ook integreren met meer dan 500 cloud-based applications via Zapier. Zapier biedt een onfhankelijke dienst die via een eenvoudig web-interface gegevens tussen web applicaties kan synchroniseren. Op die manier kunnen gebruikers gewoon zoals altijd hun complexe content in MindManager maps structurere en organiseren. Maar nu sturen ze hun informatie naar hun favoriete cloud software. (Denk aan Trello, Jira, Basecamp en Asana) zonder dat ze hoeven te programmeren. MindManager is wereldwijd de eerste desktop software die met Zapier’s web-based integration service samenwerkt.

“Deze extra integratie mogelijkheden laten weer eens zien hoezeer MindManager zowel in de cloud als achter de eigen firewall kan integreren”, zegtTodd Clyde, President van MindManager. “De integratie met meer dan 500 cloud-based apps is een echte mijlpaal op onze product roadmap”.

NOTE:
Voorlopig is de Zapier integratie alleen nog voor MindManager for Enterprise beschikbaar. Wij van Drielingh verwachten echter dat hier snel meer mogelijkheden voor beschikbaar komen.

TIP:
Systeembeheerders kunnen snel hun eigen versie van dit laatste release via check for updates installeren en testen.

Eerlijke boekrecensie door Carla Verwijs bij Managementboek.nl

Soms gebruik ik een mindmap als techniek om informatie te ordenen. Niet heel vaak, bij een brainstormsessie bijvoorbeeld. Ik bedenk dat ik eigenlijk niet goed weet waarvoor ik allemaal mindmapping zou kunnen toepassen. ‘Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties’ van Ary Velstra en Esther van Wijngaarden helpt me hier beter inzicht in te krijgen.

Wat is een mindmap?, vraagt u zich af. Het is een visueel overzicht van begrippen en relaties rond een bepaald thema. Een boomstructuur, bijvoorbeeld. Dat kunt u op papier doen, zelf tekenen, maar er zijn ook veel softwaretools in omloop. Het voordeel van software is dat het veel makkelijker is wijzigingen aan te brengen en te delen met anderen. Dit boek gaat uit van een specifieke tool, de Mindjet MindManager. Omdat ik deze niet heb, maak ik gebruik van de (gratis) 30 dagen trial om de voorbeelden uit het boek zelf te proberen. Het boek gebruik ik zo als instructiemateriaal……..

……. Zoals de titel al zegt is ‘Zakelijk mindmappen voor slagvaardige organisaties’ gericht op zakelijke gebruikers. De auteurs herkennen dat veel mensen, zoals ikzelf, slechts beperkte deel van de mogelijkheden van mindmappen gebruiken. In hun boek ‘Zakelijk mindmappen’ gaan Velstra en Van Wijngaarden uitgebreid op deze mogelijkheden in en brengen daarmee het mindmappen op een hoger niveau.

Over Carla Verwijs

Na 9 jaar in het buitenland (Frankrijk en Canada), is Carla Verwijs weer terug in Nederland. Haar specialiteit is kennismanagement, maar haar interesses liggen in de vele raakvlakken van kennismanagement met andere gebieden, zoals innovatie, creativiteit, projectmanagement, communicatie en storytelling.

 

Lees de hele recensie op Managementboek.nl

MAP 2.1 is een Interim Update met een paar kleine verbeteringen. Kijk maar…

MAP 2.1When we released MAP 2.0 a few weeks ago we mentioned that there were some other small improvements that we had not managed to get completed in time for that release. This interim release of MAP 2.1 includes those small additions and we hope these will keep you busy until our next full release of MAP 2.2 in late March 2016.

So what’s New in 2.1

Split Topic by Delimiter

In 2.1 we have added a new function named Split Topic by Delimiter. It is located on the Topic Action group of the ribbon menu and also in the new Task Pane interface introduced in 2.0. You can learn more about this new command on the Topic Actions page.

This new function will help you to split Topic Text based on predefined delimiters that allow you to separate the Topic Text wherever you want and process the splitting of large amounts of Topic Text in one, quick process.

Map Sweep 2.1Map Sweep – New Additions

Map Sweep has also been updated to now enable the cleaning of Custom Properties and/or Formulas. The new options are available from the ribbon menu command and also the MAP 2.1 Task Pane via the right-click context menu.

You can now clean Topics of Custom Properties and/or Formulas in one simple action and  Formulas can also be cleaned independently of standard Custom Properties if required.

Both methods can also be set for your default Map Sweep action in the options.

Bug Fixes

We had also received reports of a bug with the recent Property Renamer function. This was opening the Edit Property Value dialog instead of the Property Renamer dialog. It was evident from both the ribbon menu command and the command on the Task Pane.
This has now been fixed as of MAP 2.1 and the correct dialog now opens as intended.

That’s all for 2015! MAP will return in early 2016 with MAP 2.2!

As the year draws to a close and we release this new version for MAP we want to thank all our users who have helped provide us with ideas and support with each new iteration of MAP. We could not do this as well without you and for that we are very, very grateful.

Watch the short MAP 2.1 overview video

Mindjet heeft nu de Microsoft Gold Partnership Status voor MindManager

MS Partner white 2

Mindjet heeft nu ook de Microsoft Gold Partnership status voor Application Development dankzij MindManager, en was al meer dan 10 jaar achtereen Microsoft Application Developer.

Mindjet kreeg deze Gold Partnership status dankzij klantenreferenties, en een toegewijde integratie met Microsoft producten zoals SharePoint en de Microsoft Office suite. Maar ook dankzij de belangrijke competenties en Microsoft certificaten van de Technical Operations organisatie.

Microsoft Gold Partnership Status maakt het makkelijker mogelijk om MindManager voortdurend te verbeteren en te integreren met Microsoft producten.

Mocht je nog niet weten hoe goed MindManager en MindManager Enterprise samenwerken met Microsoft software? Hier zijn wat voorbeelden:

 • MindManager Slide PowerPoint eExportImport en Export van/naar Microsoft Word
  waardoor gebruikers die white papers, rapporten en andere informatiebronnen organiseren in MindManager kunnen exporteren naar Microsoft Word voor de laatste opmaak en publicatie.
 • Export naar Microsoft PowerPoint,
  dat bijzonder handig werkt met  MindManager’s slide creatie mogelijkheden.
 • Integratie met Microsoft Outlook,
  inclusief dynamische Outlook task vertakkingen, zodat taken in één oogopslag kunnen worden getoond.
 • CSV Export en Excel integratie
  waarmee gebuikers dynamisch hun Excel informatie tonen. Op die manier zijn de gegevens in de map altijd synchroon met de spreadsheet. Data kunnen worden geexporteerd in CSV formaat naar Excel.
 • Microsoft Project import en export
  voor project managers.
 • MindManager Enterprise
  voegt daar nog eens de mogelijkheden om informatie en taken te synchroniseren aan toe, maar ook om mindmaps te delen en te bekijken binnen SharePoint.

Brainstorm hulp voor als je geen MindManager for Windows hebt, maar wel een iPhone, iPad.

BrainstormMM16Gebruikers van MindManager for MAC zijn al jaren stikjaloers op de mogelijkheden die Add-ins bieden voor  de MindManager Windows versies. Sommige add-ins zijn zo goed dat ze integraal onderdeel van de software zijn geworden. Bijvoorbeeld: de Brainstorm mogelijkheden maken de komst van een dure facilitator vaak overbodig. Met MindManager kun je het immers zelf ook?

 

Maar nu gloort er ook voor Apple-fans een oplossing….

Brainsparker: Een bijzonder slimme brainstorm app

Brainsparker app - brainstorming tool for iPhone and iPadBrainsparker is een intrigerende (net als in de MindManager for Windows versie) op hulpkaarten gebaseerde brainstorm app met een aantal extra’s: Het is flexibel, uitbreidbaar en je kunt je ideeën op een heleboel manieren met andeen delen. Daarmee is het een waardevolle extra op je Apple mobile apparaat.

Brainstormen met Brainsparker

Om te brainstormen, schud je je iPhone of tikt op het shuffle icoon op het homescherm; Brainsparker schudt dan de 52-kaarten in het spel. Je ziet een hele serie kleurrijke kaartruggen op je scherm voorbijkomen. Klik er een om hem om te draaien. Je ziet de inhoud van de kaart… dat kunnen woorden, vragen, acties of beelden zijn. Het doel van de app is om te helpen je uitdaging helderder op je netvlies te krijgen en je te inspireren met nieuwe en frisse gedachten. Dit is een bijna ideale manier om je brein uit te dagen om -het eens anders te zien-.

Standaard schudt Brainsparker alle kaarten. Maar je kunt  het spel beperken op bepaalde kaartsoorten. Ikzelf kies er vaak voor om alleen vragen te tonen. Dat helpt mij het meest om mijn creativiteit te inspireren.

Brainsparker kun je ook instellen om een bepaald moment van de dag je steeds een nieuwe kaart te tonen. Een  “spark” – ideaal om je dag fris te beginnen!

Deel je ideeën

Brainsparker - idea generation appEn je kunt je spark delen via e-mail, SMS of Facebook. Ik e-mailde een brainspark naar mezelf om deze functie te testen; de app stuurt een  jpg beeld van de kaart als attachment naar het  e-mail addres dat je wilt. (see image at right). Hierdoor kun je slim veel meer collega-breinen voor je aan het werk zetten om creatieve oplossingen te vinden.

Conclusie

Dit is een leuke goed ontworpen app met een aardige selectie van creatieve stimulans. Dus is het goed voor persoonlijke of team- brainstorm sessies. En de ontwikkelaar heeft tevoren nagedacht over latere uitbreidingen.

Waar te krijgen

Brainsparker is er voor iPhone en iPad;  download hem gratis in de Apple AppStore.

bronnen: Internet, Chuck Frey